manifest

Uredi

Jugofuturizing / Yupu kot metodologija

Težave z usklajevanjem perspektive in mobilizacijo kolektivnih zahtev poudarjajo nujno potrebo po novem pristopu, ki je morda vključen v koncept, kot je "jubifuturizacija". Ideja kolektivne "jubifuturizacije" kaže na skupno prizadevanje, ki črpa navdih iz različnih tokov, konceptov in formatov. Utopija kot metoda, znanstvena fantastika, pozitivne špekulacije, vizionarna fikcija, bodoče gledališče in fikcija gospodarskega oblikovanja ponujajo potencialne poti. Sprejetje te metodologije bi lahko služilo kot zadnja povezava, s čimer bi oživili našo kolektivno sposobnost, da si zamislimo, simuliramo in zahtevamo alternativno gospodarsko prihodnost.

Na eni strani bi lahko Jugoslavijo opredelili na nešteto načinov, na drugi strani pa je nenaklonjenost, da bi jo sploh opredelili.

Da bi izraz brez opredelitve postal operativni pojem, je treba najti njegovo uspešnost, uspešnost in ukrepe. Na nek način bi se morali preseliti iz juga-futurizacije v jug-futurizacijo (če uporabljam izraz Rok Kranjac).

Za začetek, kaj je futurizacija? Futurizacija je individualna in / ali kolektivna praksa špekulativnega razmišljanja in spraševanja o možnih scenarijih, ki bi lahko potekali v prihodnosti. Gre za vprašanje "Kaj če...?".

V kontekstu časa se prihodnost skozi prizmo kapitalizma gleda kot nadaljevanje tistega, kar je že tam, ker ni alternativne realnosti. "Prihodnost je naša," se ponavlja slogan, saj nas dejansko loči od vsake prihodnosti, ki bi lahko bila (prihodnost, ki šele bo): nelinearna, neznana, sedanjost-odporna (prihodnost ni nadaljevanje, ampak razhod) in kolektivna. Ločimo se od prihodnosti, ne le zato, ker verjamemo, da imamo na njej trditev (drugače je le prazna in zapuščena, se zdi), ampak tudi zato, ker smo neaktivni in neoperabilni.

Pet. Jugofuturizacija bi tako uporabila strategijo oblikovanja različne kolektivne pripovedi za prihodnji prostor nekdanje Jugoslavije. Ta pripoved ne bi bila napovedi, ampak špekulativni scenariji, ki bi vplivali na naša dejanja in jih usmerjali v sedanjosti. Postali bi aktivni udeleženci prihodnosti.

Burek

manifest