MANIFEST

Uredi

Feminism

Jugofuturizem je feminističen, saj želimo graditi prihodnji imaginarij in fabulacije, ki bodo prinesle množico feminističnih vrednot in orodij: “Pomembno je, katere stvari uporabljamo, da bi mislili druge stvari; pomembno je, katere zgodbe pripovedujemo, da bi pripovedovali druge zgodbe; pomembno je, kateri vozli vozlajo vozle; katere misli mislijo misli; katere vezi zavezujejo vezi. Pomembno je, katere zgodbe ustvarijo svetove, kateri svetovi ustvarijo zgodbe.” (Haraway).

Zaradi prekarizacije delovne sile, staranja prebivalstva in upadanja mehanizmov socialne podpore in pomoči vodilne družbene teoretičarke že nekaj časa govorijo o “krizi skrbi” na svetovnem severu in krizi “družbene reprodukcije” na svetovnem jugu (Kunst 2023). Sodobna erozija državnih in družbenih mehanizmov socialne, zdravstvene in pokojninske podpore samo še krepi neenakosti med spoloma. Morda se jugofuturistična prihodnost lahko nasloni na lastno zgodovino in se spomni bojev, ki jih je že izborila ter predlaga reorganizacijo skrbstvenih in delovnih odnosov, družinskih in ljubezenskih razmerij, delitve dela in medsebojnih odnosov, ki vključujejo človeške in več kot človeške entitete.

Jugofuturizam ili bilo kakvu budućnost nije moguće zamišljati bez feminizma, i to je potrebno govoriti zato što se ništa ne podrazumijeva, i zato što je sloboda neprestana borba, kao što Anglea Davis kaže. Jugofuturizam nije moguće promišljati bez istine.

Feminizam u jugofuturizmu je život u besklasnom društvu.

Manifest