manifest

Uredi

DOMIŠLJIJA/FIKCIJA

Kjer se konča kritično razmišljanje sveta, se začne država.

"Ekonomski fantastiki kapitala se ne sme nasprotovati le; soočiti se mora z gospodarsko znanstveno fantastiko, ki lahko pritiska na trenutno monopolizacijo kapitala nad možnimi resničnostmi. Razvoj ekonomske znanstvene fantastike bi bila oblika posrednega delovanja, brez katerega boj za oblast ne more upati na uspeh. To ni edinstvena in celotna vizija, ampak množica alternativnih možnosti, od katerih lahko vsak odpre vrata drugega sveta."

"Naloga je ustvariti fantazije, ki se lahko spremenijo v učinkovite virtualne -- fantazije, ki ne napovedujejo le prihodnosti, ampak jo lahko začnejo ustvarjati takoj."

Mark Fisher, Uvod v gospodarsko znanost Fantazija

Ne, v središče pomena, da osvobodi prostor misli. Sledite vsaki poti.

Vsaka pot se od nekod premakne. Žalosten, prepirljiv, nerazločen, a trdno odločen. Iz zgodbe, do katere vsi trdijo, da je pravica, brez katere se odločimo, da ne moremo. Prihajamo iz sence bavbava vojnega, bavbava enega uma, bavbav drugega, bawk sodbe in teže bitke, pravice in resnice. Ustavil se je, zazidal, še preden smo naredili en korak.

Človek je čarobno inovativno bitje. Njegovo orodje je domišljija, kjer je vsakokrat zaprt, bo prinesel prostor svobode. Iz nje črpa ustvarjalno moč.

Diagnoza ni zdravilo in večini ljudi ne bi bilo všeč. Ker zahteva, da se odrečemo izmišljotini lastnih identitet in preteklosti. Kot begunci iz časa sveta in stoletja pakiramo samo tisto, česar v resnici ne moremo preživeti. Potem si ustvarita novo skupno življenje. Graditi na podlagi idej, ne grobov. Ideje bi morale voditi, ne voditi resničnost.

Jugofuturizem ni zdravilo. Ne bo tako dolgo, dokler se umetnost loči od življenja, besedo pa vežejo njeni oglaševalci. Ampak to je močna ideja, ki nas naredi na tem malem delu planeta. Države lahko osvobodijo veliko bremen, ki nam ne omogočajo slediti drugim in različnim potem.

Jugofuturizem je odpor proti zapečatenim stranem zgodovine in odpor proti soočenju s preteklostjo in sedanjostjo.

manifest